Andrea Camastra, to wyjĂ tkowy szef kuchni! Energiczny, peÄšÂen pasji, z nietuzinkowym podejÄšÂciem do gotowania. Kiedy tylko ma chwilĂ wyjeĚźdĚźa z Warszawy na Podkarpacie do Kolbuszowej, gdzie mieszkajĂ jego teÄšÂciowie, poniewaĚź Andrea nie tylko zakochaĚ siĂ w Polsce, ale takĚźe w Polce. Andrea jeĚźd̟àc tam uczestniczy w pracach gospodarskich. “Jeszcze wczoraj byÄšÂem caÄšÂy brudny, a dziĚ w czystym fartuchu przyrzĂ dzam artystyczny deser. To dopiero jest inspirujĂ ce!” - mówi. W Kolbuszowej, gdzie znajdujĂ siĂ nasze farmy, hodowane sĂ ĚÂwiniodziki, daniele, drób i jagniĂÂcina oraz uprawiane - w tradycyjny sposób - warzywa i owoce, które, obok najlepszych produktów z caÄšÂego ÄšÂwiata, stanowiĂ podstawĂ naszej kuchni. Jedynej w swoim rodzaju! Andrea jest pasjonatem caÄšÂkowicie oddanym swojej pracy. Sam przyznaje: “PracujĂ po 14-16 h na dobĂÂ, nie wiem co dzieje siĂ na zewnĂ trz!”. DziĂÂki temu w swojej karierze moĚźe pochwaliĂ siĂ przyznanym w 2019 roku tytuÄšÂem jednego ze stu najlepszych kucharzy na ÄšÂwiecie wedÄšÂug magazynu „Le Chef”, a ponadto tytuÄšÂami “Chef of The Year North England”, “Chef of the Future 2015” oraz “Chef of the Year 2017” wedÄšÂug przewodnika Gault&Millau, a takĚźe znajdziecie informacje o nim równieĚź w encyklopedii Oksfordzkiej i w The Diners Club® 50 Best Discovery Series. Unikalny talent Andrei i jego odwagĂ w przekraczaniu konwencji doceniĚ Hervé This (odkrywca i ojciec kuchni molekularnej), który podczas pobytu w Polsce mianowaĚ go ambasadorem metody „note-by-note” i okrzyknĂ Ě nastĂÂpcĂ legendarnego Ferrana Adrii.
Andrea gotuje wykorzystujĂ c najnowsze techniki kulinarne nie zapominajĂ c o tradycji. Jak sam mówi: „WyrosÄšÂem w otoczeniu kuchni wÄšÂoskiej. StĂ d moje umiÄšÂowanie i ogromny szacunek dla naturalnego produktu”. Pochodzi z Bari, miasta królowej Bony, która nauczyÄšÂa Polaków ciekawoÄšÂci kulinarnej i smaku nowych warzyw, m.in. pomidorów, bakÄšÂaĚźanów i karczochów. Andrea, pomimo wieloletniego doÄšÂwiadczenia, nie zatrzymuje siĂ w nauce i ciĂ gÄšÂym poszukiwaniu nowego. Jest zdobywcĂ licznych nagród i wyróĚźnieÄšÂ, ale ma ÄšÂwiadomoÄšÂĂÂ, Ěźe jeszcze dÄšÂuga droga przed nim, zanim osiĂ gnie doskonaÄšÂoÄšÂĂÂ. “KaĚźdy kucharz musi od czegoĚ zaczĂ ĂÂ. Tak, jak dziecko uczy siĂ chodziĂ zanim zacznie biegaĂ” - twierdzi Andrea.
Od 2016 roku niezmiennie posiadamy gwiazdkĂ Michelin, w 2017 roku SENSES bardzo mocno zaznaczyÄšÂo swoja pozycjĂ w ÄšÂwiatowej elicie najlepszych restauracji - wygraliÄšÂmy nagrodĂ w plebiscycie World Luxury Restaurants Awards w kategorii „kuchnia polska”. Niezmiennie pniemy siĂ w górĂ w rankingu przewodnika Gault&Millau, poczĂ wszy od 2015 roku (3 czapki i 16 punktów) aĚź do 2018 roku (4 czapki i 18,5 punktów). Od dwóch lat jest to najlepszy wynik w Polsce. Jako pierwsza restauracja z naszej czĂÂÄšÂci Europy zostaliÄšÂmy docenieni przez kapituÄšÂĂ The World`s 50 Best Restaurants i znaleÄšĹliÄšÂmy siĂ na prestiĚźowej liÄšÂcie The Diners Club® 50 Best Discovery Series. SENSES jest teĚź laureatem wielu nagród i wyróĚźneĚ w skali ogólnokrajowej.