Zarezerwuj stolik

Andrea Camastra

Andrea Camastra, to wyjątkowy szef kuchni! Energiczny, pełen pasji, z nietuzinkowym podejściem do gotowania. Kiedy tylko ma chwilę wyjeĚźdĚźa z Warszawy na Podkarpacie do Kolbuszowej, gdzie mieszkają jego teściowie, poniewaĚź Andrea nie tylko zakochał się w Polsce, ale takĚźe w Polce. Andrea jeĚźdżąc tam uczestniczy w pracach gospodarskich. “Jeszcze wczoraj byłem cały brudny, a dziś w czystym fartuchu przyrządzam artystyczny deser. To dopiero jest inspirujące!” - mówi. W Kolbuszowej, gdzie znajdują się nasze farmy, hodowane są świniodziki, daniele, drób i jagnięcina oraz uprawiane - w tradycyjny sposób - warzywa i owoce, które, obok najlepszych produktów z całego świata, stanowią podstawę naszej kuchni. Jedynej w swoim rodzaju! Andrea jest pasjonatem całkowicie oddanym swojej pracy. Sam przyznaje: “Pracuję po 14-16 h na dobę, nie wiem co dzieje się na zewnątrz!”. Dzięki temu w swojej karierze moĚźe pochwalić się przyznanym w 2019 roku tytułem jednego ze stu najlepszych kucharzy na świecie według magazynu „Le Chef”, a ponadto tytułami “Chef of The Year North England”, “Chef of the Future 2015” oraz “Chef of the Year 2017” według przewodnika Gault&Millau, a takĚźe znajdziecie informacje o nim równieĚź w encyklopedii Oksfordzkiej i w The Diners Club® 50 Best Discovery Series. Unikalny talent Andrei i jego odwagę w przekraczaniu konwencji docenił Hervé This (odkrywca i ojciec kuchni molekularnej), który podczas pobytu w Polsce mianował go ambasadorem metody „note-by-note” i okrzyknął następcą legendarnego Ferrana Adrii.


Andrea gotuje wykorzystując najnowsze techniki kulinarne nie zapominając o tradycji. Jak sam mówi: „Wyrosłem w otoczeniu kuchni włoskiej. Stąd moje umiłowanie i ogromny szacunek dla naturalnego produktu”. Pochodzi z Bari, miasta królowej Bony, która nauczyła Polaków ciekawości kulinarnej i smaku nowych warzyw, m.in. pomidorów, bakłaĚźanów i karczochów. Andrea, pomimo wieloletniego doświadczenia, nie zatrzymuje się w nauce i ciągłym poszukiwaniu nowego. Jest zdobywcą licznych nagród i wyróĚźnień, ale ma świadomość, Ěźe jeszcze długa droga przed nim, zanim osiągnie doskonałość. “KaĚźdy kucharz musi od czegoś zacząć. Tak, jak dziecko uczy się chodzić zanim zacznie biegać” - twierdzi Andrea.

Portfolio dań Andrei Camastry

Od 2016 roku niezmiennie posiadamy gwiazdkę Michelin, w 2017 roku SENSES bardzo mocno zaznaczyło swoja pozycję w ÄšÂ›wiatowej elicie najlepszych restauracji - wygraliśmy nagrodę w plebiscycie World Luxury Restaurants Awards w kategorii „kuchnia polska”. Niezmiennie pniemy się w górę w rankingu przewodnika Gault&Millau, począwszy od 2015 roku (3 czapki i 16 punktów) aĚź do 2018 roku (4 czapki i 18,5 punktów). Od dwóch lat jest to najlepszy wynik w Polsce. Jako pierwsza restauracja z naszej części Europy zostaliśmy docenieni przez kapitułę The World`s 50 Best Restaurants i znaleĹşliśmy się na prestiĚźowej liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series. SENSES jest teĚź laureatem wielu nagród i wyróĚźneń w skali ogólnokrajowej.